Thursday, December 8, 2011

cakes people

Assalamualaikum

Wahh .. ak br je bis cuci mata tengok koleksi kek yang dijual kat secret recipe. Giler kaww xcuci mata ngn kecantikan n kesedapan kek2 kat secret yang terbukti memang sedap.

Ak xdek keje nak buat malam ni, tu pasal la ak sampai boley cuci mata tengok website secret recipe tuh!

Ni haa dalam banyak2 kek yang ak tengok, ak ad la macam TERberkenan ngn kek ni yang ternyata cantik yoo!

Add caption

Cantik yang amat sih! nah amik ko kuar indon terus. Kalu ak makan nih, compom 2 minggu depan pon xbis lagi coz ak bukan minat sangat kek. Bukan sebab cepat gemuk ye! Ak xdibesarkan ngn makan kek je pon. Ak prefer tomyam kung je kt secret tuh. Sedapp!!! Kalu buang tebiat, ak baham je.

Kek ni sesuai la kalu sape2 nk buat jadi hantaran or saje2 nak beli bagi family makan. Sepak ko kalu bg nih kt pakwe/makwe tp kt family xbg!! hehe

Kek ni 2 tier lam RM168 je. JE?!  terkejut bukan .. murah dah nih. Kalu kedekut jugak ak xtau la. Ak duk tunggu uit PT je nih. Niat dihati nak belanja family ak chocolate indulgence 1 big besarr punye as a gift coz sanggup layan kerenah, prangai ak yg kadang2 bising telinga mama, papa leterkan kt ak. hihi

Till then, BYE!

Tuesday, November 22, 2011

cari-cari hadiah

Assalamualaikum

Huuua .... nk ngadu kt sape2 yg baca blog ni lah. Ak rase sume 5 paper yg ak jawab sume hampeh kayubin hampas kelape!! Macam ad je peluang nk merasa carry paper nih. Tapi!! Ak harap xdek yang kena carry .. ak rela lagi pointer ak low .. 

Back to the point

Ak tengah gigih bin usaha cari hadiah untuk wedding kak ipar (ececehh ... ), pertunangan qiela (dak class ak ..), wedding dak petronas a.k.a abg angkat n wedding kaum-kerabat sedare ak N 1st anniversary me n him (hukhukhuk .. batukk)

Tapi yang perlu diutamakan pon wedding dak petronas wedding kaum kerabat sedare ak je. Len sume tolak tepi dulu. Ak duk cari gak lam Faceb0ok ape yang best. Tapi boleh la kot tengok untuk hadiah orang len. Coz wedding 2 nih ahad ni je pon. Membina badan ak makan kenduri orang je. Bile nak kenduri sendiri pon tak tau la (nada kucewa)

Ak plan2 nak bagi tuala gud morning je. Tak pon air mineral ak balut cantik2 (hakhakhak .. gile jimat). Tak la .. t dieorang pakat bagi cam tu gakk bile wedding ak t. Xmau ok!

Wedding akak, qiela tunang t ak plan nk bagi choc yang cantik2 tuh or macarons. Cute je ak rase .. Owh ye, qiela b0ok ak jadi engagement photographer. Huaa .. besar etu mandat. InsyaAllah .. boleh cari uit lebeyy skitt kan .. ^_^

Ak harap2 xclash ngn wedding akak t. Kalu x, ak g mane yang sempat je. Nasib la nk jadi cm ne pon t .. 

Nak tido dah la .. Pening ak fikir pasal orang. hukhukhuk

Friday, November 18, 2011

Aku terjatuh - Who you are

Assalamualaikum


Haaa .. lamenye xpost entry. Sape la gerangan yang nak baca kot ye aku post entry baru pon. hukhuk (ahh .. sappy lak). 

Short entry je ak wat kali nih. A few days lepas 4 paper yang macam hampeh ak jawab berlalu, ak jumpa 1 lagu indon N 1 lagu english nih. Owhh, lupe lak. Ak amat jarang ye dengar lagu malay. Kecuali indon n english. TERmasuk nasyid. hikhik.





Jessie J. Who-You-Are. 

Ak dengar lagu nih time tengok cite step up 3D. Not to mention yang dance move lam cite ni sangat le best. 

Seeing is Deceiving. Dreaming is Believing. It's okay not to be okay. 
Sometimes it's hard to follow your heart.
 Tears don't mean you're losing. 
Everybody's bruising.
Just be true to who you are.

Nk dengar lebih2 boley klik link 2 k. 

_____________________________________________________________

ST12. Aku-Terjatuh

Owh ye, ak TAK terjatuh k bile dengar lagu nih. Hikhik. Some part in this song, suits me well. It's like flashing back the memory. Some hurt memory that can make my heart hurting some more. it's hurt! 











Disclaimer: Specially for our 1st anniversary this coming 16.12. Walaupon lambat lagi, tp ni je
                     yang mampu nak bagi. Luv u, Lalink ^_^

P/s: Pic 2 wat sendiri tau pkai word this copy paste lam paint. hikhik. bukti ad lam laptop :)
                


Tuesday, September 20, 2011

Untitled

video

i miss my old me. so this post is for me. sappy but that's true. really miss. my life, my smile, my laugh, my cry. 

aku rindu arwah ma ngn abah wan aku sebenarnye. disebabkan dieorg aku macam aku sekarang. aku rase kalau dieorg ade sekarang, mesti dieorg bangga dengan aku. sekurang2nye aku tak nakal dah macam dulu. hihihi.



Friday, August 19, 2011

Canon 1000D

Assalamualaikum


Macam rajin plak ak update blog time2 ni. Tapi, entry ni ak nk bagi korang tengok pic ak je pon. hahaha
Sekarang ak ade minat baru, edit picture. Lagi satu, amik picture. Amik picture pon baru je nak start2 minat. Yang edit picture ni, ak memang minat dah dr dulu. Tapi pakai software editing ala2 main2 je. 

Dulu ak guna Photoscape, Photoshine, Paint..antaranye la. Bile ak dah masuk poli utk sijil dulu, ak belaja pakai Adobe Photoshop CS2 time sem 1, CS4 sem 4. Sekarang ak tengah nak recall balik bende ak belaja N sekarang ak tengah menuntut ilmu editing pakai Picasa 3.

Picture yang ak nk tunjuk ni, sume amik pakai DSLR Canon 1000D. Pakai basic lens 18-55mm. Berkepuk uit kauu nk upgrade lens. Ingat murah k.... sape yg cakap murah tu, sure anak loaded tokei kayu balak haa mampu nk beli. Ok lah! 


bersiap nk kuar bbuka ye kwn2. muka ak mcm tepung gomak da ha mcm2 wrna ad. 

asalnye g ngn keta, keta xley start pnye pasal, merempit la ak nek jmbatan tuh ...dh sampai hammer bay ye kwn2

baju jersi ak besar ye ... hihihi

0o0o0 ye .... ape motipp ntah ak wat muka cm ni

pkai 1000D pon ley kasi blur ar background die .. smart tuh.

kauu tgk anak dara duk bsimpuh atas jalan. mampu kauuu nk wat cm tuh! hahaha

xdek bnde nk pelukk pnye pasalll ... ak saje gelapkn background, nk cover la sakai2 yg bcintan kt blakang tuh

owhhhh yeeeee .. azie yg amik pic ni. nmpak kaki ak pnjang n bdn ak kontot. hihihihi


ok la. Semoga terhibur. gaye cam artis da ha ... prasan!!

0.o

Monday, August 15, 2011

Pujaan Hati

Assalamualaikum
Lamenye tak update blog..banyak lab, assignment la skarang ni. cian ak kan. tapi, xpe ..lumrah student la tuh.
go student go!!

this entry, ak nak post lagu ngn lirik die. ak kenal lagu ni time ak blogwalking kat blog "member bek" pakwe ak ni. ak agak hairan jugak la cam ne die ley ad blog. duk search mr google, tetibe je jumpa. 


video


quit a nice song. sampai ak rase, lagu ni cam desperate. macam sangat sesuai ngn die dulu la. sekarang ni ak tak tau la plak ape cite. huhuhu. 


as for me, lagu ni cam kena sangat la ngn ak. long time ago boleh la..skarang ni ak lagi minat layan lagu2 yang ak penah layan time sekolah2 dulu.

o0o0o0 .. yeeee. 2 minggu lepas ak gi straight quay. belakang skit dari tesco tg. pinang. what a place!. gile ar stail rumah2 kat situ. ala2 english style. no wonder la ramai mat2, awek2 salih duk lepak situ.

siap ad bot2 sume ha ... mampu kau nak lepakk cni!! hahaha

lepak! lepak! lepak!

ak rase la kan, straight quay ni lagi cantik view waktu malam kot. cuci mata pon sure2 boleh. 
hahaha


0.o

Friday, July 29, 2011

My candid moment

Sejak2 masuk blaja balik, dah gaya macam sangat la malsnye nak update blog ni. so, tibe2 di petang yang nak dekat2 maghrib ni, ak rase macam nak update blog ak tapi just bergambar je. Ak malas nk celoteh panjang2. Idea tajuk candid tu coz tak dinafikan yg memang ad je insan2 yang suka amik pic ak secara candid. Sangat tak sopan ye.. xpelah. jom tengok jom

here we goes !!

time ni sem 1 - sijil lg haa .. sbelah ak tu eira yg pkai bj oren tuh. yg ala2 muka xbrape nk nmpak tu eida. dieorg ni dak2 class ak la
time ni sem 4 - sijil jgk ye. spatutnye sblh ak ni ajie .. die mmg nk amik pic ktorg 2 tp last2 die snap pic ak je. dh la muka ala2 sedey cm kn tinggal dek ketapi. hihihi
sem 3 - yakni tgh praktikal. dh bis keje pon time ni. saje melepak kt foodcourt tesco smata2 nk tggu maghrib. sgt xlogik la, padahal ley je blik mghrib kt umah. saje alasan nk kuar. hahaha
outing ngn esther. bowling tuh .. smpai bgkak ibu jari tgn ak dh lame xmen pnye psal. hahaha. tq la esther coz blanje men bowling
lam tren bukit bendera. sengal la ak ni xreti duk diam. tp best gilerr! 1st g bukit bendera, trus nek tren laju. dlu pnye tren ak rase cm slow2 siput je. hihihi
i'm not so sure time ni ak kt atas bukit mane. tp view time sunset terbenam tu.. Subhanallah. ciptaan Allah memang xdek tandingannye.
sila abaikan ape yg korg nmpak kt blakang tu ye (bkn that china familia). huhuhu. ak br blik dr poli, time ni sem 4 n trus je ak g convent amik adk kcik ak n trus je ak angkut die g jusco dpn umah smata2 ak mroyan ngidam nk mkn kfc. hahaha
outing ngn pini g pantai teluk bahang. memang berbahang pon. wktu ptg dh sure2 la panas, bley plak ak pkai sweater half tuh. hahaha.
hahaha. time 1st time kuar ngn dak2 tempat keje. sgt la kaki jalan dieorg ni. dpn topshop kalu xsilap. lepak je ngn mber kt krusi tu while yg len masuk kdai cuci mata ktnye. grab la ape2 yg murah .. huhuhu
kuar dinner ngn my dearest. hihihi. makan besar gak la time ni wlaupon tmpat tu bnyk nyamukk. tmpat ala2 romantik-lampu xbrape nk cerah cm ape lg. pdahal ad je tmpat cerah .. huhuuhu
sila makan smbil bcakap ye. at the chicken rice shop. hihihi
Aaaachummm!! sgt xsopan la inche yg amik pic ni.
saya berasa amat gumbira karena telah sampai ke destinasi brebuka puasa. hahaha

weehhhh ... pnat dh upload pic pas2 taip caption sume. sempoi dak ak ingt sume tempat n sume cite sbalik pic ni sume. hahaha

o.0


Saturday, July 16, 2011

Inilah erti hidup

 Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani


This is what we call life

Jari di keyboard berlari menaip isi blog. Ntah ape la yang ak nak merapu nih. Si alyah ni tak habis2 dengan lagu kisah hati die. Ehh .. dah rotate lagu project pistol plak. Ak rase lepas je ak download lagu metaforia nih, ak dah ulang dekat bape kali dah. Duk la wahai kasih .. kau yang ak sayang tak bis2.

Sambil duk layan facebook ni, jenuh gak ari idea nak update blog. Sakan aih ak g jadi silent blog reading semata2 nak cari idea. Tepu o0o0oiiii kepala ak. Aikk... Mc Lean bunyi dah ngn broken die. 1st yang ak boleh fall in love ngn lagu nih, lepas ak tengok street dance. Kesian youtube, 1 hari ak cari lagu nih baru jumpe.

"You can be just what you wanna be" - Darin Zanyar. Best je part dak2 duk nyanyi tuh. Lagu nih ak jumpe time ak read sape punye blog ntah. Blog die kire sempoi la penuh ngn pic die n family die je. Ehh, jatuh plak buku nih. Malasnye nk turun katil, kutip buku nih. Contengan Jalanan. Ak suggest 1 penulis ni kt korang. Hlovate.

Laptop ak nih macam2 dah lagu duk kuar tapi tuan die still gak tak dek idea nak update blog die. Pompuan2 ngn name kumpulan pussycats nih kuar dah lagu hush hush dieorg. Ak rase la kan, sape yang rajin duk tweet die duk kt mane, wat ape ngn sape sume tuh..hentikanlah. Tambah2 pmpuan. Tau la korang handset sume canggih, tapi kadang2, kecanggihan tuh boleh bahayakn diri sendiri. Renung2kanlah ..

"Hanya satu pintaku, untukmu dan hidupmu. Baik2 sayang ada aku untukmu. Hanya satu pintaku, disiang dan malamu Baik2 sayang kerna aku untukmu" versi heliza helmi. Boleh tahan la .. walaupon ad org duk komen suara die sengau ke ape ke, die bukan kacau korang pon. 1st time ak dengar tizz zakyah nyanyi lagu nur kasih ngn yasin ... expression ak, not bad la suara die. Tahap boleh la nak layan lagu nur kasih tuh.


Seni dan Muzik.
Bias warna dan Ritma jalanan.
Inilah erti hidup.
Beauty.

"Seni itu tiada sempadan, skema atau garisan"


o.0

Friday, July 1, 2011

Keserabutan Melanda

Selamat semuanye 

1 Julai 2011 yakni hari jumaat Bersamaan 29 Rejab 1432 H. Aku dapat 1 berita yang tak disangka-sangka. Aku dapat continue study dekat Politeknik Seberang Perai Sesi Jun 2011. Ho0oyeay !! 

Berkat doa semua yang duk doa kat aku, akhirnye aku bakal bergelar pelajar kembali <-- ayat skema. hahaha

Aku pon tak berapa nak sangka la dapat sambung blaja. Aku plak saje je gatal2 tangan gi check weither aku dapat sambung ke tak. Aku check aku punye dulu. Yes !! Alhamdullilah !! kemain lagi aku jerit time kat office. hahaha. Pastu aku check plak untuk adik aku, die pon dapat gak !! tapi kat Politeknik Port Dickson. Amboihh hang !! kemain lagi jauh ..... 

Aku lari gi pantry, wat fon call. Antara mangsa2 yang aku call --> Mama, pakwe ak, dak Office ak, "Member bek ak". hahaha

Kul 1, ak balik umah konon lunch tapi ak jadi kaluit smcm je sal nk urus bende2 alah ni sume. Penat ak kena handle soang2. Kul 3 je terus ak gi serbu PSP sal nak anta surat tawaran sume. Bab nak bayar yuran sume memang tak sempat la nak buat hari tuh. Nak gi daftar Isnin kang baru aku lari jap gi bayar. Aku kena duk kamsis 1 minggu sal Minggu Suai Kenal. Dun worry, ak ade mp3 untuk elak dr telinga ak dengar dieorg duk bebel2 tuh. hahaha. Xnk duk asrama !!! <-- motiipp ak sebenaqnye. hihihi

Sabtu, ak gi cuci gambar pasport ngn gi wat medical checkup. Sedihh toi la .. dulu ade je hamba Allah teman ak gi wat bende2 alah ni sume, sekarang ni kena survive soang2. hua..hua..hua.. <-- need a shoulder to cry

Ak harap ak tak main2 macam time ak sijil dulu. Ermm ... Mohon Berkat doa korang.

Pas asar time dekat Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar, Perak
Ak tak tau nak update blog ni bile lagi. Macam busy plak pas ni .. 

0.o

Monday, June 20, 2011

Jodoh

Bile cakap pasal jodoh, mesti semua orang bukak mata luas2, pasang telinga se’clear mungkin. Tambah2 yang dengar budak2 remaja belasan tahun. Bab jodoh ni boleh jadi satu topik yang menarik. 

Straight to the point, ada 3 tanda dalam islam yang memungkinkan pasangan itu berjodohan atau bukan. Mari baca apa yang aku dapat.

Scroll bawah people !!


Memahami - Setiap pasangan mestilah memahami antara satu sama lain. Ini penting kerana setiap daripada kita mempunyai latar belakang kehidupan yang berlainan. Maka setiap sifat kita mampu mempengaruhi atau dipengaruhi sifat pasangan kita.

Memaafkan - Sifat memaafkan ini amat penting sekiranya tiada sifat ini, nescaya hubungan kekeluargaan tidak kekal lama (Ini yang kita cuba elakkan). Lelaki memang lebih egonya, namun jika ingin selamat, buang segala ego demi mempertahankan rumahtangga.

Memotivasikan - Pasangan mestilah memotivasikan antara satu sama lain. Faktor seperti stres, tekanan kerja, masalah kewangan mungkin menyebabkan keretakan rumahtangga, namun sikap memotivasikan ini mampu menaikkan dan memulihkan kembali semangat pasangan anda.


Boleh kata, jodoh ni satu benda yang pelik and kita takkan boleh nak faham. Kadang2 kita rasa bila kita couple dengan lelaki/perempuan ni, dia la jodoh kita. Tapi, bila putus, kita cakap dia bukan jodoh kita pulak. Kan?? Kadang kita boleh couple dengan orang lain, tiba2 tunang dengan orang lain. Silap2 boleh kahwin dengan orang lain pulakk. Boleh jadi jugak kan ??

Jodoh ni sebenarnya, kita tak payah cari pon. Dia sendiri akan datang pada kita. Samada cepat atau lambat, baik ataupon jahat. Allah tak pandang pada hasil yang kita dapat tapi usaha yang Dia pandang.  

Wednesday, June 15, 2011

Nek atas, tinggalkan tanah !!

Bile aku dah lame tak berape nak update blog, entry aku pon ala2 sewel macam tuan die dah. hahaha. motipp aku je nak bagi korang ngate kat aku.

Ni ceritera pasal hari sabtu minggu lepas. aku tak penah wo0o0o tak berpijak pada tanah bumi yang nyata. hahaha. ayat tak ley blahh.

Korang layan tengok pic jelah ye. aku tak larat nak taip panjang2. bosan dah. keje opis aku banyak lagi duk tangguh. hihihi. kantoi la kalau orang opis aku baca.

Semuanya berkisar di Bukit Bendera at Pulau Pinang !! w0o0o0o .. aku sampai dah. macam tak berape nak caye je .. meh picitt kuku skitt meh ..

 nmpak sdikitt gemuk .. aku lupe nk edit pic ni bagi ala2 gelap-malap skit. cerah sangat la plakk

Pic asalnye gelap. aku dah bjaya cerahkan pic nih. hahahaha

Agak tersopan kejapp. hahaha

Ape motipp aku letak pic pintuu ni plakk ??

mampu kau amik pic rail nihh ?? hahaha
tandanye aku dah sampai !! huakakaka
ok ok. kite letak jugak la pic inche abg nih :)
konon2 macho arr buat gaye macam tuhh ?! hahaha

Aku malas nak taip2 dah. kire ok la bagi tengok gambar kan... aku tau dah memang ade je orang yang malas nak membaca tapi suke tengok gambar je (macam aku je tuh) hahaha.

Dulu bukit bendera ni tutup pasal renovate ye. sekarang dah bukak balik ye. maka ... kite enjoyyy !!!

0.o

Monday, June 6, 2011

Hud


Barang siapa menghendaki kehidupan dunia & perhiasannya, nescaya kami berikan kepada mereka balasan pekerjaan mereka di dunia dengan sempurna & mereka di dunia tidak akan dirugikan. Itulah orang-orang yang tidak memperolehi di akhirat, kecuali neraka & lenyaplah di akhirat itu apa yang telah mereka usahakan di dunia & sia-sialah apa yang telah mereka kerjakan
Hud 15-16
 
My Word Below 
Rugi tak rase kalu kt hidup ni hanya tunggu mati tanpa ada usaha nak chance for gud ? Ape yang aku maksudkan ialah, kita diberikan kesenangan, kemewahan. Semua benda yang kita nak, kt dapat. Tapi !! Nape ape yang Dia suruh, kt tak nak buat ?? 

Sunday, June 5, 2011

Tengah duk merapu



Lame dah aku tak update blog nih. Maleh dah nak taip2 story. Tak dak hati la senang cita ..

Tapi !! Yang boleh aku tiba2 update nih pasai aku tengah ade hati nak merapu.Hahaha

Semalam aku gi tengok lagi cite Pirates Of The Carribean 3. Untuk kali ke 2. Tapi aku duk ralit mesej ja la. Aku tengok kat wayang 2 kali. Kat laptop aku pon ade gak siap dah download. Nak tengok cite Kung Fu Panda nanti macam budak2 tak cukup umor plak duk gelak kukihkukih ngalahkan bebudak edok cukop umor.

Agaq2 ada dak depa wat sambungan POTC 4 ?? Amboi hang ...... pi jimat duit !! cakap nak nikah cepat. Duit pon xsimpan lagi, duk gatai nak gi tengok wayang (sila baca dlm versi dialek penang)

Awat la tahun ni macam banyak ja wayang cita best2 tak tau. Serabut peruit, usus besaq -kecik sume ada haih. Duit pon laju ja cam ayaq duk kuaq. Siap duk lambai2 say tata - flaying kiss sume dah. 
Hampeh hang duit !!

Hampa tau ape aku duk tengah wat skarang ?? cer teka cer teka. hahaha. Aku duk tengah download Maharaja Lawak - Minggu 10, Kung Fu Panda ngn Majalah PC.Selamber hang ja duk wat office nih cam office papa hang !! Ehh ... papa aku ada saham hang tau .... hang tak tau duk diam2. Shuhh

Sesuai ngn tajuk aku. Memang aku tengah semangat duk merapu. Aku suka jadi silent rader. Ada blog ni cakap, kalu nak tulih blog .. kena pakai hati. Maka !!!! aku pon tulih lah entry nih ikut hati aku ....


Terimalah pic garfield yang post ala2 cam nak tendang die coz duk bujet smart di situ. dushh3 !! amik ko. Aku tendang kat bontot ...
P/s: motip operandi hr nih: sila baca entry nih lam bahasa penang. hahaha

Monday, May 23, 2011

Contengan Jalanan

Dua contengan dalam satu coretan
Contengan pengalaman perjalanan cari Tuhan




A book that can touche' hati manusia. That's all i can say ..

I – Fend

Namanya Affendy. ‘Fend’; jika dipendekkan untuk panggilan. Umur – baru hampir masuk usia mengundi. Bergelar pelajar fotografi yang dunianya hanya berpaksikan lensa dan warna. Dan muzik! Dia gitaris merangkap vokalis Creepy Hues. Definisi hidupnya mudah. Selagi ada warna dan irama, itu namanya bahagia. Hinggalah dia bertemu dengan Amalia. Sepotong ayat daripada gadis itu membuatkan erti hidup yang difahaminya selama ini hilang makna.

Kisah ini adalah contengan pengalaman Fend sepanjang dia cuba menyusun semula kamus hidup. Contengan kisah perjalanannya di celah-celah sesak kota Kuala Lumpur. Contengan kisah perjalanannya dari Kuala Lumpur ke Kuala Perlis. Contengan kisah perjalanannya melangkah benua dari Malaysia ke Australia. Kerana mahu mencari erti. Kerana mahu mencari ‘Affendy’.
 


 II – K²

Namanya Ku Kamaruzzaman. Dipendekkan menjadi K² untuk teman-teman. Dia teman Fend. Pelajar Creative Studies. Drummer untuk Creepy Hues. Paksi hidupnya hanya satu: seni. Perkara lain boleh ditolak tepi. Hidup itu mudah, tidak perlu mencari susah.

Namun erti itu mula berubah arah selepas kematian seorang teman. Tambah dikusutkan dengan perubahan Fend yang seolah-olah tersampuk badi krisis pertengahan usia. Kembaranya ke Australia untuk menemani Fend dirasakan hanya sebuah percutian. Kembaranya ke Tanah Seberang di negara jiran yang membuka pintu hati dan mata untuk melihat dunia dari sudut berbeza.


P/s: Walaupon sikit, akan ade jugak part yang akan kena pada diri sendiri. True. Penulis menggunakan bahasa yang mudah difahami. Sesuai untuk budak2 underground, budak2 yang masih menggunakan kompas untuk cari jalan pulang, walaupon susah. Budak2 yang punya space in heart yang tak tahu nak isi ape bagi full tank. More abaout this writer or book, in here.

Friday, May 13, 2011

cara duduk sambil makan





Sambil2 duk dengar lagu, aku rase cam nak wat entry sal tabiat cara duduk time tengah makan. Macam pelik pon ade nape la aku gi buang tebiat nak wat entry sal benda alah nih. Huhuhu


bersimpuh. alolo .. comeynye

 Time aku kecik2 dulu, aku amat la jarang2 sebatu nak gi kenduri. Kenduri kat kampung memang la best tapi yang tak brape nak best, kena duk bersimpuh. Ala2 ayu la plak kena duk cam tuh. Aku bukan boleh duk cam tuh. Cam control, kepit-terkepit cam ne tak tau. Hahaha


Bersila versi lelaki
 
Aku suke belasah je duk bersila sambil tadah pinggan. Even pakai baju kurung sekali pon. Hahaha. Tapi kenduri sekarang dah advance la dari zaman dulu. Even kat kampung pon, dieorang pandai dah pakai katering, duk makan atas meja, kerusi, pakai sudu, garfu sume. Hohoho. Tapi still ade gak la yang pakai hidang nak suh orang duk bersila tuh.


Kalu aku makan semeja ngn family, aku tengok sume adik-bradik aku kalu makan mesti silang 1 kaki atas kerusi cam bersila pas2 satu lagi kaki, tongkat. Hahaha. Ala2 ganas la plak adik2 aku nih. Papa aku selalu tegur. Tak elok duk cam tuh, kalu pakai suar pendek nampak lutut, nasi tengok tak elok. Oraitt la ... tapi akan ade gak la orang yang tak biase tengok orang makan cam tuh, die mesti cakap tak dek adap. Hahaha


Kadang2 kalu kuar, dah lenguh sangat kaki, mesti aku wat muka dunno, duk je bersila atas kerusi. Kalu tak pon, silang sebelah kaki atas kerusi. Hahaha. Orang pandang pelik wa cakap lu ... kalu orang dah usha aku cam tuh, aku usha je balik. Siap jeling2 bagi hint sambil wat muka “lu ape hal ? xpuas hati ?” hahaha


Ade banyak lagi versi duduk sambil makan sebenarnye yang aku duk wat or perhati orang wat. Hahaha. Tiap orang ade stail, cara masing2 kan .. sape kite nak judge cara orang. Try, test, wat sendiri la tengok kot ade orang nak perhati or tegur cara kite tuh. Tegur nak perbetul cara yang salah tak pe. Tapi jangan lebih2 plak. Kalu tak makan benda die tengah makan, kot korang makan bende len, aku tak tau la. Hahaha

P/s: meh aku share buku aku tengah baca. 


 Tajuk: Baju Melayu Hijau Serindit
Tulisan: Syud
Terbitan: Jemari Seni

o.0